Skip to main content

Naast speakers verkoopt een groothandel vaak ook oordopjes en koptelefoons in grote getale. Als er zoveel keuze is, is het vaak lastig om erachter te komen welke oordopjes en koptelefoons je het beste kunt kopen. Hieronder vind je een aantal tips.

Het is verstandig om een circumaural koptelefoon uit te kiezen: bij deze koptelefoons bedekken de kussen van de koptelefoon de oren helemaal. Hierdoor wordt omgevingsgeluid zoveel mogelijk weg gefilterd én zit de koptelefoon zo comfortabel mogelijk. Deze koptelefoons zijn wel een stuk groter. Ze worden dan ook vaak thuis gebruikt. Een uitzonder hierop zijn de professionele DJ’s, zij hebben de koptelefoon vaak lang achter elkaar op. Het is dan erg fijn als de koptelefoon ook comfortabel zit, daarom kiezen zij vaak een circumaural koptelefoon. Steeds vaker lopen mensen ook met een circumaural koptelefoon op straat.

Een andere optie is een supra-aural koptelefoon: deze gaat niet over het oor, maar ligt op het oor. Ze zijn vaak wat goedkoper. Ook zijn ze licht en compact waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn en vaak op school of werkplekken worden gebruikt.

Er zijn ook verschillende soorten oordopjes:

  • Earbud: dit zijn de bekende oordopjes, deze gaan net in je oor. Ze blijven in het oor hangen maar vallen er ook regelmatig uit. Het omgevingsgeluid wordt met deze oordopjes niet helemaal weg gefilterd. Dit is zowel een voordeel (omdat je op straat het verkeer bijvoorbeeld nog wel hoort) als een nadeel (omdat je de muziek minder goed hoort).
  • In-ear: deze oordopjes gaan ook daadwerkelijk de gehoorgang in. Ze blijven daardoor beter zitten en de muziek kwaliteit verbetert hierdoor ook. Deze oordopjes zijn in veel gevallen duurder dan de earbud oordopjes. Ook loop je meer kans op gehoorbeschadiging, als je langere tijd hardere muziek luistert. Het omgevingsgeluid wordt bij deze oordopjes beter weg gefilterd dan bij de earbud oortjes.